Jak zachowywać się w restauracji wrocławskiej?
W trakcie wizyty w obcym kraju czy mieście koniecznością wydaje się spożywanie posiłków w restauracjach czy barach. Śniadanie z reguły serwuje się w hotelu, jednakże nieco później je się już na mieście. Właśnie z tego względu warto wiedzieć jak się zachować. Wtedy wizyt kojarzą się z przyjemnością, a nie budzą negatywne emocje. W pierwszej kolejności należy pamiętać o dobrych manierach. Konieczne jest przywitanie się, uśmiech oraz zaczekanie na kelnera, który usadza przy konkretnym stoliku. W dalszej kolejności warto porozmawiać o napiwkach. Całkiem sporo krajów napiwek dla obsługi włącza już do rachunku. W innych przypadkach wymaga się go i kelner upomina się o przynależne mu pieniądze.
Zasady w Polsce
W naszym kraju nie istnieje obowiązek uiszczania napiwków, co jednak nie oznacza, że się ich nie zostawia. Zwyczaj ten przyjął się we wszystkich lokalach i ludzie z reguły tego przestrzegają. Warto wyraźnie zaznaczyć, że u nas napiwku nie dolicza się do rachunku. Mimo tego większość osób zostawia między 10 a 15 procent od kwoty, którą zapłacili na jedzenie i napoje. Z kolei w przypadku wizyty w pubie czy klubie, pieniążki wrzuca się głównie do skarbonek, które rozstawione są w różnych miejscach. Do skarbonki nie trzeba nic wrzucać, jednakże niewielka zapłata za obsługę jest mile widziana. Warto zaznaczyć, że osoby pracujące w gastronomi bardzo często zarabiają małe pieniądze i to właśnie napiwki pozwalają im żyć na lepszym poziomie.