Brak kontroli atestów grzybów na rynkach Wrocławia – zagrożenie dla konsumentów

Brak kontroli atestów grzybów na rynkach Wrocławia – zagrożenie dla konsumentów

Według przepisów, wszelkie grzyby oferowane na sprzedaż, niezależnie od miejsca, czy to sklep czy bazar, muszą posiadać odpowiedni atest. Nieprzestrzeganie tego obowiązku wiąże się z ryzykiem nałożenia kary finansowej, która może wynieść aż 5 tysięcy złotych. Jednak rzeczywistość wygląda inaczej, co szczególnie widoczne jest na wrocławskich targowiskach, gdzie grzyby są dostępne w ogromnych ilościach, a ich jakość często nie jest poddawana kontroli przez żadne służby, takie jak sanepid, policja czy straż miejska.

Sprzedawanie grzybów bez wymaganego atestu to działanie niezgodne z prawem. Atest powinien znajdować się w miejscu dobrze widocznym dla klienta, jednak nie zawsze tak jest. Przykładowo, na jednym z targowisk przy ulicy Radosnej, atest znaleziony został tylko na jednym stoisku oferującym borowiki. Pozostałe stoiska atestów nie prezentowały, choć grzyby sprzedawane były tam po niższych cenach.

Zauważenie przez klienta jakichkolwiek nieprawidłowości, w szczególności braku atestu, powinno skutkować zgłoszeniem takiego faktu do odpowiednich służb: straży miejskiej, policji czy sanepidu. W praktyce jednak takie zgłoszenia nie są składane.

W tym kontekście ważne jest także wspomnienie, że jednakowe obowiązki kontrolne spoczywają na organach publicznych. Piotr Szereda, naczelnik oddziału wykroczeń Straży Miejskiej we Wrocławiu, zaznacza jednak, że to sanepid jest odpowiedzialny za sprawdzenie bezpieczeństwa żywności. Z drugiej strony rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrocławiu, Magdalena Mieszkowska, dodaje, że atest jest przyznawany dla konkretnej partii grzybów i każdy sprzedawca powinien go wyeksponować w sposób widoczny dla klienta.

Paweł Wróblewski, szef Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrocławiu, tłumaczy brak specjalnych akcji kontrolnych grzybami faktem, iż są one traktowane jako każdy inny produkt spożywczy. Dodaje również, że takie kontrole są mało skuteczne ze względu na charakterystykę grzybów – mają one krótki okres przechowywania (maksymalnie 48 godzin w temperaturze do 10 stopni Celsjusza) oraz atest jest przyznawany dla konkretnej partii, co utrudnia identyfikację danego gatunku grzybów.