Co zrobić ze świątecznym jedzeniem, które nam zostało? Oto kilka praktycznych wskazówek
Święta Bożego Narodzenia to czas obfitości, jednak nie zawsze wszystko jesteśmy w stanie skonsumować we własnym domu. Jeżeli po świątecznym stole pozostało Ci sporo potraw, istnieje kilka sposobów na ich wykorzystanie, bez konieczności marnowania jedzenia. Prof. Danuta Figurska-Ciura z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu podkreśla, że często kupujemy i przygotowujemy zbyt wiele jedzenia na te szczególne dni. Wynika to z tradycji i chęci przygotowania wystawnego stołu dla bliskich. Jednak efekt bywa taki, że nawet po trzech dniach świątecznego ucztowania w naszych lodówkach nadal znajduje się duża ilość niewykorzystanej żywności.
Pierwsza zasada brzmi – nie wyrzucaj jedzenia, które nadaje się do spożycia. Może wydawać się to oczywiste, ale niestety nadal wiele osób decyduje się na takie rozwiązanie. Jest to jednak najgorsze co możemy zrobić, zarówno ze względów ekonomicznych jak i ekologicznych. Zamiast tego, można podzielić się jedzeniem z bliskimi lub przyjaciółmi. Pakunki ze świątecznymi potrawami na pewno ucieszą wiele osób.
Jeżeli jedzenie nadaje się do zamrożenia, to jest to kolejny dobry sposób na jego przechowanie. Możemy do niego wrócić w chwilach, kiedy brakuje nam czasu na gotowanie. Inna opcja to oddanie nadmiarowej żywności do jednej z wielu jadłodzielni, społecznych lodówek czy banków żywności. We Wrocławiu funkcjonuje już kilkadziesiąt takich miejsc, które chętnie przyjmą żywność i przekażą ją osobom potrzebującym.