Jaka ostrzałka do noży dla masarza?
Noże masarskie muszą wyróżniać się wyjątkową ostrością i gładkością ostrza. Tylko wtedy zapewniają precyzję i bezpieczeństwo wykonywanych prac, a także pozwalają masarzowi sprawnie porcjować mięso. Niestety, nawet najwyższej jakości nóż po dłuższej eksploatacji ulega stępieniu. Właśnie wtedy z pomocą przychodzą profesjonalne stalki Dick. To dzięki nim masarnie mogą zadbać o profesjonalny i ostry nóż do pracy. W jaki sposób wybrać ostrzałkę do noży i czym się kierować przy jej zakupie?
Ostrzałka do noży masarskich – czym kierować się przy wyborze?
Wybór ostrzałki do noży masarskich wymaga dokładnego przemyślenia przyszłego zastosowania produktu. Nie warto kierować się tylko wyglądem ostrzałki, jej kolorem czy ceną. Należy zwrócić szczególną uwagę na przeznaczenie ostrzałki i wybrać taką, która będzie przystosowana do danego rodzaju noży masarskich. Tylko tak dobrany produkt poradzi sobie z naostrzeniem narzędzia i nie zniszczy go. Duże znaczenie ma także materiał i jakość narzędzia. Jeśli dla użytkownika liczy się jakość, wtedy zaleca się, aby ostrzałka stanowiła mocny i konkretny produkt. Narzędzia wykonane z niezwykłą precyzją, pochodzące od renomowanych producentów, posłużą przez długi czas. Warto zwracać uwagę na ostrze produktu, które odpowiada za jego niezawodność. Ostatnim elementem, który warto przeanalizować, jest funkcjonalność i łatwość obsługi ostrzałki. Dobrym wyborem są ostrzałki prętowe, czyli tzw. stalki, które nie wymagają skomplikowanej obsługi i sprawdzą się do różnego typu noży, gwarantując przy tym wygodę i lekkość obsługi.
Profesjonalne stalki Dick do noży masarskich – jakie wybrać?
Profesjonalne stalki Dick znacznie ułatwiają prace w masarni. Do wyboru jest wiele długości i kształtów tych narzędzi. Wśród najpopularniejszych można wyróżnić m.in.:
– stalki owalne,
– stalki okrągłe,
– stalki kwadratowe,
– stalki z powłoką diamentową,
– stalki o długości 23 cm, 25 cm, 26 cm, 27 cm, 30 cm.
Dobierając konkretny rodzaj narzędzia, warto przeanalizować przede wszystkim jego długość. Do noży masarskich zdecydowanie polecane są stalki dłuższe o kwadratowym kształcie. Znacznie usprawnią one ostrzenie długich noży masarskich i zapobiegną ich szybkiemu stępieniu. Dobrym wyrobem będzie stalka Dick Combi 30 cm kwadratowa, która łączy w sobie dwa typu szlifu – 2 x szlif kwadratowy i 2 x szlif polerski. Dodatkowo rączka z tworzywa sprawi, że trzymanie stalki będzie wygodne, a produkt nie wypadnie z ręki.
Ostrzałki prętowe do noży masarskich – czy są bezpieczne?
Profesjonalne stalki Dick to produkty bardzo proste w obsługiwaniu, a równocześnie wydajne. Ostrzenie noży masarskich jest możliwe dzięki wyprofilowaniu stalki i zastosowaniu materiałów najwyższej jakości. Narzędzia, jakie oferuje hurtownia dla Przemysłu Mięsnego i Spożywczego Centrum Higieny, podlegają ściśle określonym przepisom i normom bezpieczeństwa, spełniając równocześnie odpowiednie standardy higieniczne. Komfortowy uchwyt zapewnia z kolei pracownikom zajmującym się niebezpiecznymi narzędziami, jakimi są noże masarskie, że nie są narażeni na wypadek czy uszkodzenie ciała. Stalki do ostrzenia noży masarskich są bardzo użytecznym sprzętem, w jaki z pewnością warto wyposażyć każdy zakład przetwórstwa. Za ich pomocą można zadbać o jakość, sprawność i bezpieczeństwo noży masarskich.